Kleding

Het woord kleding dekt een grote lading. Je kan hier spreken in een algemene term van lichaamsbedekking. Al van sinds er kleding gemaakt werd, werd er gekeken naar uitvoering volgens beroep of imago. Een arbeider had geen nette kleding tegenover een directeur bijvoorbeeld. Je kon er vroeger dus je status mee uitdrukken. Tegenwoordig kan je dat ook nog. Iemand in maatpak verwacht je in een vergaderzaal, terwijl iemand met jeans en een T-shirt een gewone job zal uitvoeren.

De dag van vandaag speelt kleding een belangrijke rol in ons leven. We willen er goed uitzien en dat kan volgens elk budget. Er bestaan heel wat merken en winkels die inspelen op elke laag van de bevolking. Zodat je toch vaak genoeg nieuwe kleding kan kopen.

Het klimaat zal ook bepalen welke kleding we dragen. In warme landen heb je weinig kleding nodig. In koude landen heb je des te meer kleding nodig. Ook de stof van kleding speelt hier een rol. Een lichte stof mag niet aan je lichaam plakken. Een warme stof moet net je lichaam isoleren van de koude lucht.
Als je nu een winkel binnen loopt of via het internet op zoek gaat naar kleding, dan zie je ten eerste een onderscheid in geslacht. Mannen, vrouwen en ook kinderen zijn apart ingedeeld in de winkel.

Daarnaast hangt alles nog eens per soort, T-shirts, broeken, pullovers, ondergoed en ga zo maar door. Ook kleden we ons naar aanleiding van een gelegenheid. Je kan bijvoorbeeld niet in uitgaanskleding naar een begrafenis. Je stemt dus je kleding af op de sfeer die er aanwezig zal zijn.
Neem een kijkje in je kleerkast. Welke kleding heb je daar het meest hangen? Zeer waarschijnlijk is dat vrijetijdskleding, aangevuld met werkkledij. Afhankelijk van de job die je uitoefent kan je casual naar je werk gaan. Maar als er een dresscode is, dan moet je je daaraan houden. Een maatpak kan dan de norm zijn.
Ook zijn stoffen van kleding belangrijk in het dagdagelijkse leven. De voornaamste zijn katoen, linnen, wol, bont, leer, dons voor kledij die we dragen. Je wil namelijk een ganse dag iets dragen waar je je goed in voelt, niet alleen qua look, maar ook van stof.

We geven er ook een groot deel van ons inkomen aan uit. Online winkels hebben het zo makkelijk gemaakt. Je kan alles thuis laten leveren. Alle stukken thuis passen en wat niet goed is gewoon terugsturen. Nu bestaan de klassieke winkels natuurlijk nog altijd, maar als we er niet voor de deur uit moeten gaan, ervaren we dit toch als een voordeel.