Kies het juiste kussen

wat is een goed kussen

Kom jij ’s morgens moeier je bed uit dan dat je er ’s avonds in ging? Misschien heb je niet het juiste kussen.

Lekker liggen

Om ’s nachts helemaal tot rust te komen is het belangrijk dat je lekker ligt. Dat betekent een goed matras, passend bij je lichaamsbouw. Het betekent ook een fijn dekbed en eventueel soepele slaapkleding waarin je je makkelijk kunt bewegen. Maar het allerbelangrijkste is misschien wel een goed kussen.

Geef je hoofd rust

Je brengt iedere nacht ongeveer acht uur door in je bed. Heb je wel eens acht uur je hoofd in een onprettige houding gehouden? Waarschijnlijk niet, door de kramp in je nek zal je al snel hebben gezocht naar en andere houding.

Heb je geen goed hoofdkussen is dat wel precies wat je eigenlijk een hele nacht doet. Dat slaapt niet lekker, waarschijnlijk zal je meerdere keren wakker worden, en zorgt er bovendien voor dat je de ochtend erna een stijve nek hebt, vaak met hoofdpijn als gevolg. Geen pretje.

Wat is jouw ideale kussen?

Een goed kussen hoeft niet heel duur te zijn. Let echter wel op de kwaliteit en het soort kussen, want dat is belangrijk. Een heel goedkoop kussen kan aantrekkelijk lijken, maar als de vulling na twee weken al is veranderd in een slappe homp heb je je geld echt voor niks uitgegeven.

Let er dus op dat het kussen kwalitatief goed is. Maar zoek ook zeker naar een hoofdkussen dat precies past bij jouw wensen en bij de manier waarop je slaapt. Slaap je meestal op je buik? Dan heb je een zo plat mogelijk kussen nodig zodat je hoofd in een zo natuurlijk mogelijke houding ligt. Ook is het belangrijk dat je kussen in dit geval zacht is.

Bij een rugslaper is dit precies andersom; hier is een kussen dat steun geeft en ervoor zorgt dat de nek zodanig wordt ondersteund dat hoofd en rug goed kunnen liggen erg belangrijk. Voor mensen die op hun zij slapen is er een speciaal zijslaapkussen. Zeker als je brede schouders hebt is het belangrijk dat dit kussen hoog genoeg is, zodat je hoofd recht kan blijven liggen. Een zijslaapkussen is er dan ook in veel verschillende formaten.


Een heel ander soort kussen is een zwangerschapskussen. Een zwangerschapskussen is een lang kussen dat vaak in een U-vorm loopt. Het geeft een zwangere vrouw de steun die zij hard nodig heeft, over haar hele lichaam. Na de bevalling kan het ook een prima steuntje zijn bij het voeden van de baby.